Doorgaan naar hoofdcontent

Buxus ziekten


Als je Buxus wilt gaan planten of geplant hebt, dan is het zeker goed om te weten welke Buxus ziekten er allemaal zijn. Er kunnen verschillende soorten ziekten of parasieten aanwezig zijn in uw Buxus. Niet allemaal vormen een bedreiging voor uw Buxus en zijn dus niet even erg. Sommige ziekten hebben geen behandeling nodig en andere ziekten moeten wel goed aangepakt worden, anders kan uw buxus vernietigd worden.

Hieronder zal er een omschrijving volgen van de soorten ziekten en of plagen:

-          Buxusbladvlo: dit is een insect die ongeveer 3-5 mm groot is en het lijkt op een kleine vlieg of sprinkhaan. De larven van deze insecten zijn wit van kleur. Deze larven prikken de jonge scheuten van de Buxus en zuigen die leeg. Het gevolg hiervan is dat de topscheuten gaan krullen of lepelvormig worden.

Heb je last van de buxusmot? klik hier voor meer tips voor het bestrijden van de buxusmot

-          Volutella schimmelziekte: deze ziekte kun je herkennen doordat de bladeren van de Buxus een bruine verkleuring gaan vertonen. Aan de onderkant van het blad kun je dan sporen zien van de schimmel. Het gevolg van deze ziekte is dat je Buxus ontsierd kan raken door de bruine en verdorde bladeren die eraan zitten. Als er sprake is van een zware aantasting kan de Buxus zelf sterven.

-          Buxusgalmug: dit is een mug die ongeveer 2 tot 3 mm groot is en een roodachtige kleur heeft. Deze muggen leven niet lang en leggen wormachtige larven op de Buxus van ongeveer 3mm. Deze larven zorgen ervoor dat er een zwelling in het blad veroorzaakt wordt, waardoor er gele en rode verkleuringen ontstaan in de Buxus.

-          Buxusroest: een ander ziekte die zeldzaam is, maar wel kan voorkomen bij Buxus is de Buxusroest. Deze ziekte is te herkennen aan de kleine bruine hoopjes aan de onderkant van het blad. De Buxusroest kun je meer op plekken vinden waar er veel schaduw is tussen de bladeren. Bij een grote hoeveelheid van de Buxusroest ontsiert het de Buxus plant.

-          Wortelziekte: deze ziekte kan voorkomen bij het planten van de Buxus in een pot of als er sprake is van een te natte bodem vanwege problemen met de waterafvoer of waterhuishouding. Het gevolg van deze ziekte is, dat de plant gedeeltelijk of geheel afsterft.

-          Buxustopmijt: dit zijn heel kleine mijten van ongeveer 0,1mm die het sap van de bladeren van de topscheuten leegzuigen. Dit leidt tot misvormde bladeren met zwellingen in de topscheuten.

-          Buxusspint: een ander mijt genaamd spintmijt van ongeveer 0,3mm die ook schade kan veroorzaken aan Buxus door het zuigen van het sap van de bladeren. Dit is te herkennen door zilverachtige strepen of stipjes op de bladeren van de Buxus en is vooral goed te zien op de iets oudere Buxus bladeren die donkerder van kleur zijn.

-          Cylindrocladium schimmelziekte: deze ziekte is te herkennen door de grote, droge en kale plekken in de Buxus. Het begint allemaal met zwarte plekken op de bladeren van de Buxus. Na een paar dagen drogen deze bladeren uit en vallen ze af.
Dit zijn onder andere de plagen en ziekten die kunnen voorkomen bij Buxus. Hiermee kun je herkennen welke van de bovenstaande voorkomt bij jouw Buxus en kun je het nu gericht aanpakken.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Buxusmot Bestrijden - Bestrijden van de Buxusrups en de Buxusmot

Hebt u ook Buxus planten in uw tuin en merkt u een opmerkelijke achteruitgang daaraan? Dan kan het best wel dat u last hebt van parasieten aan uw Buxus plant. Niet alle parasieten verrichten schade aan uw plant, maar als de schade duidelijk te zien is dan heeft u waarschijnlijk last van de Buxusmot. Zo een Buxusmot kan veel schade verrichten aan je Buxus. Het is daarom belangrijk dat je de buxusmot bestrijd en zoveel mogelijk schade verhinderd.  Wat is een Buxusmot? En hoe herken ik hem? Oorspronkelijk komt een Buxusmot (Cydalima perspectalis) uit AziĆ« en is waarschijnlijk in 2005/2006 Europa binnengekomen door het importeren van de Buxus plant. Een Buxusmot is een vlinder waarvan de vleugels een semitransparante kleur hebben en de randen van de vleugels donkerbruin zijn. Zo een Buxusmot leeft ongeveer acht dagen lang en kunnen ongeveer 5 tot 10 km ver vliegen. In die 8 dagen leggen ze aan de onderkant van de Buxusbladeren hun eitjes in kleine groepjes neer.  De jong